فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید فروغی پور*، بهروز زینتی، مجید سلیمانی صفحات 7-18
    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش مسیولیت اجتماعی بر رفتار تماشاگران لیگ برتر فوتبال کشور از طریق نقش میانجی هویت فردی بود. نوع پژوهش، توصیفی- همبستگی و از نظر هدف، کاربردی بوده که به صورت میدانی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی تماشاگران لیگ برتر فوتبال کشور در سال 98-97 تشکیل می داد که از بین آنها تعداد 460 نفر به صورت تصادفی در دسترس انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه های استاندارد هویت تیمی وان دیک و همکاران (2008)، رفتار تماشاگران ساخته یو (2010) و پرسشنامه هویت فردی بود که اعتبار آنها در یک مطالعه مقدماتی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ بیشتر از 7/0 به دست آمد. از دو روش توصیفی واستنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. در بخش آمار استنباطی از روش مدل معادلات ساختاری با استفاده از رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج نشان داد که هویت فردی بر مسیولیت پذیری اجتماعی و رفتار تماشاگران لیگ برتر فوتبال کشور تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین هویت فردی می تواند به عنوان متغیر میانجی شدت این تاثیر را بیشتر نماید.
    کلیدواژگان: هویت فردی، مسئولیت پذیری اجتماعی، رفتار تماشاگران
  • حسین قربانی زاد شیران*، صمد عابدینی، صمد رسول زاده صفحات 19-38

    بیماری های سبک زندگی سالانه 41 میلیون نفر از جمعیت جهان را نابود می کنند؛ سال 2016 در ایران 82% مرگ ومیرها ناشی از این بیماری ها و 43% آن ناشی از بیماری های قلبی عروقی بود؛ بر اساس مطالعات، چهار عامل خطر تغذیه نامناسب، سوءمصرف مواد، بی تحرکی و استرس باعث ناسالم شدن سبک های زندگی و بروز این بیماری ها می گردند. این تحقیق با هدف تبیین آمار بالای بیماری های سبک زندگی در ایران و تدوین مدل راهبردی جهت پیش گیری از آنها انجام گردید. روش تلفیقی متوالی کمی_کیفی (پیمایش-نظریه بنیاد) بود. ابتدا 220 بیمار قلبی عروقی به شیوه در دسترس با پرسشنامه پیمایش و بعد نتایج آن در مصاحبه با 14 خبره منتخب بصورت هدفمند، آسیب شناسی گردید؛ داده های کمی با SPSS-V23 و کیفی با مقایسه مستمر و کدگذاری نظری در قالب پارادایم اشتراوس-کوربین تحلیل گردید. روایی تحقیق با ارجاع یافته ها به داده ها و پایایی آن با ارجاع نتایج به متخصصین تامین شد.

    یافته ها

    کمی: سبک زندگی 5/0% از افراد سالم، 7/92% در وضعیت هشدار و 8/6% در وضعیت خطر می باشد(01/0>P). کیفی: آسیب شناسی سبک های زندگی ایرانیان نشان داد جامعه در برقراری سبک های زندگی سلامت محور در 10 مقوله "تحقیق گری، تعلیم گری، تربیت گری، تبلیغ گری، تامین گری، تسهیل گری، تجویزگری، تحصیل گری، تمکین گری و تضمین گری" واجد نقاط ضعف می باشد که 8 مورد به ساختارها، 1 مورد به خانواده ها و 1 مورد به عوامل انسانی مربوط می باشد.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی سلامت محور یک پدیده چندعاملی است و تحقق آن مستلزم توجه توامان به ابعاد ساختاری و عاملیتی آن می باشد. پیشنهاد تحقیق، تشکیل سازمانی مشخص جهت پایش و سنجش سطح سلامت سبک زندگی ایرانیان می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری های غیرواگیر، بیماری های سبک زندگی، بیماری های قلبی عروقی، سبک زندگی سلامت محور، روش تلفیقی
  • عیسی نریمانی قورتلار، ناصر فقهی فرهمند*، نازنین پیله وری، کمال الدین رحمانی، محمدرضا معتدل صفحات 39-57

    مقررات قانونی زیست محیطی، فشارهای ذینفعان و جهانی شدن، بنگاه ها و سازمان ها را به سمت توسعه شیوه ها و عملکردهای زیست محیطی سوق داده است؛ بر همین اساس هدف این مقاله ارزیابی زنجیره تامین سبز شرکت های تولیدی کوچک و متوسط با استفاده از ترکیب قواعد وابستگی و سیستم استنتاج فازی می-باشد. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و بر اساس روش انجام پژوهش توصیفی مدلسازی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های تولیدی کوچک و متوسط در استان آذربایجان شرقی بوده است. نمونه آماری 297 شرکت تعیین شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای بررسی اعتبار پرسشنامه، از اعتبار سازه بر اساس تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. برای بررسی پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است. پرسشنامه های تحقیق، پس از تایید اعتبار و پایایی در بین اعضای نمونه آماری توزیع شده است. به منظور ارزیابی زنجیره تامین سبز شرکت ها از سیستم استنتاج فازی بر اساس توابع عضویت مثلثی، استنتاج ممدانی و قواعد وابستگی بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که سیستم طراحی شده با 43 قاعده وابستگی، قادر است تا میزان سبز بودن زنجیره تامین شرکت ها را بر اساس مقادیر عدد ی و واژه های زبانی ارزیابی نماید.

    کلیدواژگان: سیستم استنتاج فازی، زنجیره تامین سبز، شرکت های تولیدی کوچک و متوسط
  • ابوالقاسم حیدرآبادی*، منیژه مطلبی، علی رحمانی فیروزجاه، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 59-70

    مقاله حاضر با عنوان «بررسی جامعه شناختی رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی» با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی بر سلامت اجتماعی دانش آموزان منطقه پنج تهران صورت گرفته است. این پژوهش به روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان ابتدایی و متوسطه اول منطقه پنج تهران بوده است که حجم نمونه ای برابر با 250 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی و استاندارد سلامت اجتماعی با طیف لیکرت می باشد. در این پژوهش پایایی متغیر سرمایه اجتماعی 85/0 و سلامت احتماعی 81/0 بوده است. اطلاعات تحقیق، با استفاده از نرم افزار spss و آزمون ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان داد که میزان سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی دانش آموزان منطقه پنج تهران کمتر از حد متوسط بوده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (سرمایه اجتماعی ساختاری و سرمایه اجتماعی شناختی) با سلامت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که 31 درصد از واریانس سلامت اجتماعی توسط سرمایه اجتماعی قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، ابعاد سرمایه اجتماعی، تهران
  • بهروز خوش نمک، سلیمان ایران زاده*، اسدالله خدیوی، هوشنگ تقی زاده صفحات 71-87

    انتخاب مدیران بر مبنای شایستگی، همواره یکی از دغدغه های اصلی تصمیم گیران و سیاست گذاران سازمانی در بخش دولتی و ارایه خدمات عمومی می باشد. انتخاب مدیران اصلح در سطوح واحدهای متمرکز و استانی و راهبری مرکزی سازمان های ارایه دهنده خدمات عمومی در حوزه بیمه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و لازم است شاخص های شایستگی مدیریتی موردنیاز برای مدیریت در این سازمان به صورت خاص مشخص و تدوین گردد. هدف تحقیق حاضر تدوین الگوی شایستگی انتخاب مدیران در یکی از سازمان های اصلی ارایه دهنده انواع خدمات بیمه در ایران می باشد. جامعه آماری ، شامل مدیر کل، معاونین مدیر کل، روسای ادارات و روسا و کارشناسان ارشد و روسای شعب یکی از حوزه های ادارات کل بیمه ای شمال و شمال غرب کشور (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، گیلان، مازندران، گلستان، قزوین و همدان) بوده است که حجم نمونه آماری 228 نفر برآورد شده است. روش تحقیق ، تلفیقی (کیفی و کمی) و ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و بخش کمی ، پرسشنامه بر اساس ارزیابی سنجه های شایستگی مستخرج از بخش کیفی بوده است. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی بر مبنای رویکرد تحلیل تم و در بخش کمی با روش تحلیل عاملی تاییدی جهت آزمون اجزای الگوی شایستگی بوده است. نتایج رویکرد کیفی مدل مفهومی شامل 5 سازه اصلی شایستگی فردی، محیطی، مدیریتی، دانشی و سازمانی، 11 زیرسازه و 44 مفهوم بوده است. با توجه به یافته های آماری، مدل مفهومی شایستگی های منابع انسانی برای سازمان تحت مطالعه از منظر آماری مورد تایید قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، سازمان خدمات عمومی در حوزه بیمه، تحلیل تم، روش تحلیل عاملی
  • حمید محلاتی راینی، ابوالفضل دلاوری*، رضاعلی محسنی صفحات 89-110
    کشور ایران طی چند دهه اخیر،زلزله های ویرانگری را تجربه کرده است که هر کدام خسارات چشمگیر و عواقب سیاسی-اجتماعی متفاوتی در پی داشته اند.آنچه نگرانی همگانی بویژه سیاستگذاران و مدیران کشور را برانگیخته است،احتمال وقوع یک زلزله شدید در تهران است که با توجه به موقعیت این شهر و ابعاد پیامدهای چنین زلزله ایی، اهمیت و ضرورت پرداختن به آن را آشکار می سازد . بسیاری از محققان، سیاست گذاران و سازمان های امدادی بر این باورند که بلایای طبیعی، اتحاد بین گروه ها را تقویت و تعارضات را تعدیل می کند اما ازآنجایی که پس از وقوع سوانح مردم با کمبود منابع اساسی مواجه می شوند، می توان بلایای طبیعی را محرک تعارض و درگیری های درون کشوری نیز به شمار آورد. جاری به بررسی یکی از جنبه های مغفول پیامدهای سوانح یعنی آسیب پذیری سیاسی پرداخته است. در این پژوهش از روش آینده پژوهی و به صورت ترکیبی از تکنیک دلفی و سناریو نویسی،به همراه پرسشنامه و ماتریس اثرهای متقاطع استفاده شده است.جهت تعیین مولفه های بحران های سیاسی پس از زلزله تهران،از مطالعه پیامدهای سیاسی سوانح گذشته و منابع کتابخانه ایی استفاده شده وبرای آینده پژوهی، به خبرگان و متخصصان دستگاه های حوزه مدیریت بحران مراجعه شده است. شناسایی عوامل کلیدی و میزان تاثیر و عدم قطعیت شاخص های شناسایی شده پیامدهای سیاسی زلزله از طریق پرسشنامه باتشکیل پانل خبرگان مشخص گردید.این پرسشنامه که براساس مدل مفهومی و با استفاده از چارچوب نظری استخراج و طراحی شده بود عوامل تاثیر گذار را به 32 عامل تقسیم نمود که پس از جمع آوری نظرات کارشناسان دردو بار به اجماع رسید.
    کلیدواژگان: پیامدهای سیاسی، زلزله تهران، بحران های سیاسی، نهادهای مدنی، نخبگان سیاسی
|
  • Hamid Foroghipoor *, Behroz Zinati, Majid Solaymani Pages 7-18
    The purpose of this study was to determine the role of social responsibility on the behaviors of Iranian Premier League spectators through the mediating role of individual identity. The type of research is descriptive-correlational and in terms of purpose, it has been applied in field. The statistical population of the study consisted of all spectators of the Iranian Premier League in 1997-98, out of which 460 were randomly selected. The research instrument was Van Dyk et al (2008), Team Identity Questionnaire (2010), Spectator Behavior (2010) and Individual Identity Questionnaire, which were validated in a pilot study using Cronbach's alpha greater than 0.7. Came. Two descriptive and inferential methods were used for data analysis. Structural equation modeling method using partial least squares approach was used for inferential statistics. The results showed that personal identity had a positive and significant effect on social responsibility and on behaviors of the Iranian super League. Individual identity can also increase this effect as a mediator variabl
    Keywords: individual identity, Social Responsibility, Audience Behavior
  • Hossein Ghorbanizad Shiran *, Samad Abedini, Samad Rasulzadeh Aghdam Pages 19-38
    Background and Aim

    Lifestyle diseases kill 41 million people yearly, equivalent to 71% of all deaths globally; In Iran in 2016, 82% of deaths were due to lifestyle diseases and 43% of them were from cardio-vascular disease. Researches shows that increasing level of four riskfactors of inappropriate nutrition, substance abuse, inactivity and stress in modern lifestyles underlies these diseases Gradually. The research aim was to explain unhealthy of lifestyle in Iran and develop a strategic model to prevention.

    Methodology

    The research method was sequential integrated(Survey-Grounded theory); First, 220 cardiovascular patients were surveyed by questionnaire, and the results were pathologically analyzed in interviews with 14 selected experts; Quantitative and qualitative data were analyzed by SPSS-V23 and continuous comparison and theoretical coding in the Strauss-Corbin paradigm. Its validity and reliability were obtained by referring the findings to data and the results to specialists.

    Results

    Quantitative research showed that 0.5% of the subjects were at the healthy level, 92.7%. were at the alert and 6.8% were at the danger condition(P=0.000>0.01). Qualitative research by pathology of Iranian lifestyles showed that 10 weaknesses of society in establishing healthy lifestyles in dimensions of “Research, Education, Upbringing, Propagation, Financing, Facilitation, Prescription, Gathering, Obedience, and Assurance, that eight cases relate to structures, one to families and one to human factors.

    Conclusion

    Healthy lifestyle is a multifactorial phenomenon and its realization requires simultaneous attention to its structural and agential dimensions. The research proposal is to establish a specific organization to measure and monitor the health status of Iranian lifestyles.

    Keywords: Non-Communicable Diseases, Lifestyle Diseases, Cardiovascular diseases, health-based lifestyle, Integrated or Synthetic Theory
  • Easa Narimani, Nasser Fegh Hi Farahmand *, Nazanin Pilevari, Kamaleddin Rahmani, Mohammadreza Motadel Pages 39-57

    Environmental legal regulations, stakeholder pressures, and globalization have led firms and organizations to develop environmental practices and practices; Accordingly, the purpose of this paper is to evaluate the green supply chain of small and medium-sized manufacturing companies using a combination of dependency rules and fuzzy inference system. This research has been applied from the point of view of purpose and based on the method of conducting descriptive modeling research. The statistical population of this study included all small and medium production companies in East Azarbaijan province. Stati.stical sample of 297 companies has been determined. A researcher-made questionnaire was used to collect the data. To investigate the validity of the questionnaire, the validity of the structure was used based on confirmatory factor analysis. Cronbach's alpha coefficient was also used to evaluate the reliability. The research questionnaires were distributed among the members of the statistical sample after confirmation of validity and reliability. In order to evaluate the green supply chain of companies, fuzzy inference system has been used based on triangular membership functions, Mamdani inference and dependency rules. The results show that a system designed with 43 dependency rules is able to assess the greenness of a company's supply chain based on numerical values and linguistic terms

    Keywords: Fuzzy Inference System, Green Supply Chain, SME
  • Abolghasem Heidarabadi *, Manijeh Motalebi, Ali Rahmani, AliAsghar Abassi Pages 59-70

    the present article is entitled "Sociological study of the relationship between social capital and social health" with the aim of examining the impact of social capital on the social health of students in district five of Tehran. This is a survey research. The statistical population of the study consisted of all elementary and high school students in the fifth district of Tehran. A sample size of 250 students was selected by cluster sampling. Data gathering tool is a researcher-made social capital questionnaire and a Likert-type social health standard. In this study the reliability of social capital variable was 0.85 and social health was 0.81. The data were analyzed using SPSS software and Pearson correlation coefficient. The findings of the study showed that the amount of social capital and social health of students in district 5 of Tehran were below average. The results showed that there is a positive and significant relationship between social capital and its dimensions (structural social capital and cognitive social capital) with social health. The results of multivariate regression analysis showed that 31% of social health variance can be explained by social capital.

    Keywords: social health, Social capital, Dimensions of Social Capital, and Tehran
  • Behrouz Khoshnamak, Suleiman Iranzadeh *, Asadollah Khadivi, Hoshang Tagizadeh Pages 71-87

    Selection of managers based on competency has always been one of the main concerns of decision makers and policy makers in the public sector and the provision of public services.The selection of the right managers at the levels of centralized and provincial units and the central leadership of public service providers in the field of insurance has been of great importance and it is necessary to specify and develop the indicators of managerial competence required for management in this organization. The purpose of this study is to develop a competency model for selecting managers in one of the main organizations providing various insurance services in Iran. Statistical population, including general manager, deputy general managers, heads of departments and heads and senior experts and heads of branches of one of the general insurance departments of the north and northwest of the country (East Azerbaijan, West Azerbaijan, Ardabil, Zanjan, Kurdistan, Gilan, Mazandaran, Golestan , Qazvin and Hamedan) the statistical sample size is estimated at 228 people.Research method, integrated (qualitative and quantitative) and data collection tools in the qualitative part of the interview and the quantitative partThe questionnaire was based on the evaluation of competency criteria extracted from the qualitative part. The method of data analysis in the qualitative part was based on the theme analysis approach and in the quantitative part was based on the confirmatory factor analysis method to test the components of the competency model.

    Keywords: Competency Model, public services organization in the field of insurance, Theme Analysis, factor analysis method
  • Hamid Mahalati Rayeni, Abolfazl Delavari *, Rezaali Mohseni Pages 89-110
    Iran has experienced devastating earthquakes in recent decades, each with significant damage and different socio-political consequences. What has caused public concern, especially among policymakers and managers, is the possibility of a severe earthquake in Tehran. Paying attention to the location of this city and the dimensions of the consequences of such an earthquake reveals the importance and necessity of addressing it. Many researchers, policymakers, and aid agencies believe that natural disasters strengthen alliance between groups and moderate conflict, but because they face a shortage of basic resources after people's disasters, natural disasters can provoke conflict and conflict within the country. The current study examines one of the neglected aspects of the consequences of accidents, namely political vulnerability. In this study, the future research method and a combination of Delphi technique and scenario writing, along with a questionnaire and a matrix of cross-referenced effects have been used. It has been used and referred to experts and specialists in crisis management for future research. Identification of key factors and the extent of the impact and uncertainty of the identified indicators of the political consequences of the earthquake were determined through a questionnaire compiled by experts panel. This questionnaire, which was extracted and designed based on the conceptual model and using theoretical framework, divided the influential factors into 32 factors. After summarizing the opinions of experts, a consensus was reached twice.
    Keywords: Political Consequences, Tehran Earthquake, Political Crisis, Civil Society, political elites